انگشت ماشه ای یا تریگر فینگر حالتی در تاندونهای دست می باشد که همراه با خشکی و احساس قفل شدن و کلیک در انگشتان می باشد. این حالت ناخوشایند اغلب همراه درد بوده و بیشتر در انگشت حلقه و شست و میانی بروز میکند . شیوع تریگر فینگر در خانمهای میانسال بیشتر است . در این عارضه غلاف تاندون دچار التهاب شده و سبب تنگی فضای تاندون در غلاف می شود.
علل ایجاد انگشت ماشه ای یا تریگر فینگر
اگر به هر دلیلی غلاف تاندون ملتهب شود این التهاب می تواند سبب ایجاد تنگی در مسیر تاندون شده و با افزایش اصطکاک و نیز احتمالاً التهاب تاندون سبب ایجاد گره در تاندون میشود. گره های حاصله هنگام عبور از غلاف ها ممکن است که به راحتی از آن عبور نکنند و حرکت با گیر کردن به صورت ناگهانی ایجاد شود که این حالت ناگهانی برای بیمار احساس ناخوشایند را ایجاد می نماید. ایجاد برجستگی یا نودول در مسیر تاندون خم کننده انگشت موجب گیر کردن انگشت در حین حرکت تاندون و در نتیجه بروز علائم بیماری میشود.
وقتی بیمار انگشت خود را خم و راست میکند تاندون باید از داخل غلاف و تونل بافتی که مانند حلقه ای دور تاندون را گرفته عبور کند. وجود برجستگی در قسمتی از تاندون موجب میشود تا عبور آن از درون تونل با مشکل مواجه شده و در آن گیر کند.
در حین خم کردن انگشت چون قدرت عضلات خم کننده انگشت زیاد است این توده از درون تونل عبور میکند و انگشت خم میشود ولی در حین صاف کردن انگشت چون قدرت عضلات باز کننده انگشتان کمتر است ممکن است بیمار نتواند به راحتی انگشت را صاف کند.
ریسک فاکتورها در بروز انگشت ماشه ای
• جمع کردن مکرر انگشتان : چنانچه حین فعالیت ها حالت جمع شدن ( چنگ زدن) در انگشتان زیاد تکرار گردد.
• جنسیت مونث
• پس از جراحی های دست : مثلا جراحی تونل کارپال
• سن: عموما میانسالی
• دیابت
• آرتریت روماتوئید
• نقرس
• تیروئید کم کار
• سندرم تونل کارپال: گیر افتادن عصب مدیان در مچ دست
• بیماری دوپویترن: بیماری که باعث میشود یک یا چند انگشت به سمت کف دست خم شوند.
• بیماری دکورون: بیماری که بر تاندونهای انگشت شست تاثیر میگذارد، و باعث درد میشود.
درمان انگشت ماشه ای
در مبحث درمان میتوان به استفاده از آتل برای انگشت درگیر ( جهت جلوگیری از خم شدن ) ، داروهای ضد التهاب ، تزریق ، جراحی و فیزیوتراپی اشاره نمود .
فیزیوتراپی در درمان تریگر فینگر
استفاده از مدالیته ها
درعارضه تریگر فینگر میتوان از اولتراسوند با هدف کاهش التهاب و درد استفاده نمود . میتوان از تکنیک فونوفروزیس نیز استفاده کرد.
استفاده از لیزر نیز میتواند موجب کاهش التهاب و درد در انگشت درگیر گردد.
ماساژ کف دست و انگشت درگیر بصورت حرفه ای، در کاهش علائم موثر میباشد .
تحریکات الکتریکی با هدف افزایش خونرسانی ناحیه حائز اهمیت هستند.
تمرین درمانی بخش بسیار مهم فیزیوتراپی در تریگر فینگر می باشد . که اغلب بر پایه تمرینات کششی و تقویت تاندون ها است .در ادامه به بررسی بخشی از تمرینات مربوطه میپردازیم .
کشش انگشتان
با توجه به مکانیسم ضایعه انگشت ماشه ای، که خم شدن مکرر انگشتان است، انجام حرکت برعکس و کشش انگشتان بسیار مهم و مفید می باشد . کف دست را روی سطح صافی قرار داده و سعی میکنیم هر انگشت را بصورت جداگانه بالا بیاوریم و حدود ۳ ثانیه مکث کنیم .
باز کردن انگشتان از یکدیگر
این تمرین باید برای انگشت درگیر و انگشت کناری آن انجام شود و در حالت باز شده چند ثانیه مکث میکنیم.
تمرین با کش
با استفاده از کش به باز شدن انگشتان مقاومت اعمال میکنیم . این کار باعث تقویت عضلات اکستانسورانگشتان میگردد.
تمرین تاندون گلاید
طبق تصاویر زیر باید تاندون ها را ورزش دهیم .این تمرین یکی از مهمترین تمرینات در درگیری تاندونها می باشد .