تنیس البو (Tennis elbow) یا Lateral epicondylitis شایعترین علت درد آرنج است. در این حالت درد معمولاً در قسمت خارجی آرنج احساس میشود. علت این نامگذاری شیوع زیاد این بیماری در بین تنیس بازان است. البته این بیماری در بسیاری ورزش های دیگرکه توسط راکت انجام میشود، مانند اسکواش نیز دیده می شود.
تنیس البو در واقع تاندونیت یا التهاب تاندون در عضلات اکستانسور دراپی کندیل خارجی آرنج است . که به علت حرکات مکرر در طول روز یا برداشتن وزنه سنگین ایجاد میگردد.
بیماری تنیس البو یا اپی کندیلیت جانبی یا آرنج تنیس بازان تورم دردناک عضلات اکستانسوری (خارجی یا باز کننده) و مفصل آرنج به دلیل استفاده بیش از حد است. در این آسیب درد در ناحیه بیرونی آرنج (سمت جانبی) ایجاد میشود. اما ممکن است به پایین، پشت ساعد و حتی گاهی شانه و انگشتان دست نیز کشیده شود و غالبا در افرادی دیده میشود که شغل مرتبط با فعالیت های دستی دارند.
علت بروز تنیس البو
علت اصلی این بیماری استفاده بیش از حد از دست است ، بخصوص فعالیت هایی که در آنها مچ دست خیلی خم و راست می شود. تكنيك ضربه زدن غلط در هنگام ورزش , استرین حاد و یا تکراری تاندون عضله اکتانسورکارپی رادیالیس برویس، باعث ایجاد التهاب و پارگی های کوچک در تاندون این عضله میگردد.
هنگام خم و راست شدن مکرر آرنج، تاندون های ذکر شده بر روی برجستگی استخوانی به جلو و عقب میروند و این حرکت در دراز مدت میتواند موجب آسیب به تاندون شود.
گرچه این بیماری به تنیس بازان منتسب شده است ولی در افراد غیر ورزشکار مثلا در خانمهای خانه دار و کسانی که با دست کارهای سنگین انجام میدهند نیز دیده میشود .
در بسیاری مشاغل مثل نقاشی ساختمان، لوله کشی، نجاری، تعمیرکار اتومبیل، بافندگی ، آشپزی و قصابی احتمال این آسیب وجود دارد. سن اکثر بیماران بین ۳۰ تا ۵۰ سال است.
علائم تنیس البو
• درد در قسمت بیرونی آرنج (اپیکوندیل خارجی)
• حساسیت و تحریک نقطهای درلمس قسمت بیرونی آرنج
• درد در حرکات مچ دست، بهخصوص کشش مچ دست و حرکات بلند کردن
• درد ناشی از فعالیتهایی که شامل استفاده از عضلاتی میشود که سبب کشیده شدن مچ دست میگردد مثلا ریختن یک ظرف مایع، بلند کردن اجسام درحالی که کف دست رو به پایین است، جارو کردن، پیچاندن دستگیره در .
درمان
درمان بیماری تنیس البو چندین روش دارد که یکی از کارامدترین موارد آن فیزیوتراپی است.بیمار باید در طول درمان از فعالیتهایی که درد را تشدید میکنند دوری کرده و به آرنج استراحت دهد. البته باید در نظر داشت که حرکت ملایم آرنج و ساعد در محدودهی کامل حرکتی خود، باید حفظ شود.
استراحت :
در ابتدا به بیمار توصیه می گردد استراحت نسبی داشته باشد و سطح فعالیت های خودرا کاهش دهد بخصوص فعالیت های ورزشی و غیر ورزشی که در آن مچ دست و آرنج خم و راست میگردد. همچنین در فاز ابتدایی استفاده از یخ در محل التهاب تاندون توصیه میگردد.
از دیگر روشهای درمانی اولیه، میتوان موارد زیر را نام برد:
• یخ: ۲ تا ۳ بار در روز، بر روی سطح خارجی آرنج خود یخ بگذارید.
• داروهای ضدالتهاب: از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپیرین استفاده کنید.
• تزریق کورتیزون: کورتیزون یک داروی استروئیدی است که میتواند در کاهش درد و التهاب مؤثر باشد.
• بریس مخصوص تنیس البو (آرنج تنیس بازان): ممکن است بهمنظور حمایت و استراحت دادن به ساعد، استفاده از بریس های مخصوص مچ و ساعد، تجویز شود. بریس، با در بر گرفتن قسمت بالایی ساعد، بخشی از فشار وارده بر روی عضلات را کاهش میدهد.
نحوه بستن بریس بسیار مهم است که باید تحت نظارت فیزیوتراپیست باشد.
فیزیوتراپی:
در فیزیوتراپی برابی بهبود و درمان این بیماران از درمان های دستی استفاده میگردد . از تکنیکهای آزادسازی بافت نرم برای جلوگیری از چسبندگی در محل اتصال تاندون و همچنین برای آزادسازی سفتی گروه عضلانی مقابل (عضلات فلکسور) استفاده میشود. موبیلیزاسیون (حرکت دادن) مفصل در قسمت آرنج، به بهبود توانایی در گرفتن اشیا، کاهش درد و بهبود عملکرد کمک میکند.
• لیزر درمانی با هدف کاهش التهاب ناحیه
• ماساژ (فریکشن ماساژ) : ماساژ بافت نرم، نوع خاصی از ماساژ بوده که ازجمله فواید آن میتوان به شل کردن عضلات، تقویت جریان خون و لنف، تسریع فرایند بهبودی رباطهای کشیده شده و بافتهای عضلانی، کاهش التهاب مفاصل و همچنین کاهش ضربان قلب اشاره کرد.
• سوزن خشک (dry needling ): میتوان از طب سوزنی برای کاهش هیپرتونی عضلات آرنج استفاده کرد.
• الکترودرمانی: الکترودرمانی ازجمله روشهای تسکین درد و کاهش التهاب بوده که باعث رهایی موقت از درد شده و به فرد اجازه میدهد تا زمان برطرف شدن علت درد، تا حد ممکن، بدون درد فعالیتهای خود را انجام دهد.
• شاک ویو (موج درمانی): شاک ویو تراپی خارجی، یک روش درمانی برای جراحات بافت نرم میباشد. امواج صوتی منتقل شده به درون آرنج در این روش، ظرفیت بهبودی بدن را تقویت میکنند.
• کینزیوتیپ: می توان برای برداشتن فشار از روی ناحیه ملتهب از تیپ استفاده کرد تا طول عضله در طی فعالیت زیاد تغییر نکند.
• تمرین درمانی:
یکی از بهترین تمریناتی که میتوان برای تنیس البو درنظر گرفت کشش عضلات اکستانسوری مچ دست است.
کشش عضله مچ دست ساعد را مستقیماً در مقابل بدن بلند کنید کف دست به سمت پایین باشد، سپس به آرامی مچ را به سمت پایین خم کنید با استفاده از دست دیگر، به آرامی دست را به سمت بدن بکشید این موقعیت را ۱۵ تا ۳۰ ثانیه نگه دارید مچ را مجددا صاف کنید دوبار دیگر تکرار کنید دو ست دیگر ۳ تایی تکرار کنید
برای انجام این ورزش برای درمان تنیس البو :
دستتان را صاف جلوی خود نگه دارید درحالیکه کف دست رو به پایین باشد، به آرامی مچ دست خود را به سمت پایین بکشید . از دست دیگر برای کشش بیشتر استفاده نمایید .نکته مهم اینکه مچ دست را کمی به سمت انگشت کوچک کج کرده و کشش را انجام دهید. حدود ۲۰ ثانیه مکث نمایید
مچ دست را صاف کنید .دست کشیده شده را به آرامی رو به عقب خم کنید و از دست مخالف برای کشیدن انگشان به سمت عقب استفاده کنید. مجددا ۲۰ ثانیه صبر کنید . این حرکات سه ست تکرار شود . این تمرینات را صبح و عصر تکرار نمایید .
پس از کاهش درد و علائم بیمار میتوان از تمرینات تقویت مچ دست و آرنج نیز استفاده نمود . این تمرینات عموما با وزنه های سبک و کش های ورزشی انجام می شوند .
بریس
در بیماران مبتلا به تنیس البو استفاده از آتل برای آرنج میتواند مفید باشد و تنشن را در محل اتصال عضله به ارنج برطرف میکند. این آتل حدود دو سانتی متر زیر آرنج بسته میشود.
تزریق
گاهی از اوقات بنا به شرایط بیمار، و در صورتیکه بیمار به درمانهای غیر تهاجمی از جمله فیزیوتراپی پاسخ ندهد، پزشک در ناحیه آرنج استروئید تزریق میکند. که موجب کاهش درد بیماران میگردد.
کلینیک فیزیوتراپی برای بهبود و درمان تنیس البو در کرج
کلینیک فیزیوتراپی ایرانمهر با کادر مجرب و متخصص ، کلیه مراحل درمانی تنیس البو را با فیزیوتراپی به بهترین نحو انجام داده و همشهریان گرامی می توانند برای دریافت نوبت و مشاوره با این مرکز تماس حاصل فرمایند.