آرتروز چیست و چه درمانی دارد؟

هر جا دو استخوان در مقابل هم قرار گیرند یک مفصل بوجود می آید. مفاصل در بدن کارایی بالایی دارند. در طی روز میلیون ها بار نقاط مختلف بدن شما حرکت می کند و این مفاصل سال هاست در خدمت ما هستند بدون اینکه به آنها فکر کنیم و بدانیم چه وظیفه مهمی در زندگی به عهده دارند.
آرتروز یا استئوارتریت به معنی نازک و خشن شدن غضروف نرم و شفافی است که سطح مفصلی استخوان ها را می پوشاند. از بین رفتن این غضروف موجب اصطکاک سطوح مفصلی و ایجاد درد و صدای مفصل در هنگام حرکت می شود. همچنین بتدریج از گوشه های استخوان خار های کوچکی رشد می کند که درد و محدودیت حرکتی مفصل را تشدید می نماید. بروز علائم آرتروز در افراد مختلف به اشکال و شدت های گوناگون می باشد. هیچگاه دو بیمار آرتروزی کاملا” مثل هم نیستند. درد آرتروز ممکن است بسیار شدید یا خفیف باشد. بهترین راه پیشگیری از عوارض آرتروز آن است که بیماری را زود تشخیص دهیم و معالجه را بلافاصله شروع کنیم.
بایدبپذیریم فرسایش جزئی از زندگی و پروسه سنی میباشد .همانطور که با افزایش سن موها به سمت سفیدی و پوست به سمت چروک شدن میرود. ولی میتوان با زندگی سالم تر پیشرفت آرتروز را کند کرد. متأسفانه درمان قاطعانه و ریشه کن کننده ای برای آرتروز وجود ندارد ولی اگر به موقع تحت درمان یک تیم درمانی قرار بگیرید و به توصیه های آنها به طور کامل توجه نمایید، درد و ناتوانی شما بر طرف شده و خواهید توانست به فعالیت روزمره خود باز گردید.

روش های درمان آرتروز :

1- درمان دارویی و طبی
2- فیزیوتراپی و ورزش
3- استراحت و اصلاح الگوی زندگی
4- تغذیه و وزن مناسب
5_جراحی

آرتروز چیست و چه درمانی دارد؟
آرتروز چیست و چه درمانی دارد؟

درمان دارویی

در درمان دارویی هدف تسکین درد می باشد که بوسیله مسکن ها و داروهای ضد التهاب ایجاد می شود. وقتی بیمار درد نداشته باشد بهتر می تواند به فعالیت و ورزش بپردازد. این داروها عملکرد مفصل را نیز اصلاح می کنند. لازم به ذکر است که مصرف داروها وانتخاب انواع آنها باید با نظر پزشک متخصص و با توجه به سایر بیماری ها و علائم از جمله ناراحتی های معده، قلب، فشار خون و غیره صورت پذیرد. مقدار مصرف دارو بر حسب وضعیت بدنی بیمار تعیین می گردد و هرگز نباید به تقلید از سایر بیماران باشد. هرگز از درمان های غیر علمی که افراد نا آگاه انجام می دهند استفاده نکنید چون به مفاصل شما آسیب بیشتری می رساند.

فیزیوتراپی و ورزش

فیزیوتراپی جزء لاینفک درمان آرتروز است و شامل تمرینات ورزشی نیز می باشد که توسط متخصصین فن بطور کاملاً مناسب و با توجه به شرایط فرد تعیین می گردد.
از جمله علائم آرتروز میتوان به موارد زیر اشاره نمود :
خشکی( اغلب صبحگاهی)
درد
ورم
کاهش دامنه حرکتی
صدای مفصلی

در فیزیوتراپی برای رفع هر کدام از علائم فوق از مدالیته های خاص استفاده میگردد از جمله اولتراسوند،مگنت،لیزر کم توان و پرتوان،استفاده از سوزن خشک،آکوپانکچر ،تنس و تکار تراپی. همچنین می توان از برنامه های تقویت عضلانی نیز بهره برد. و با ورزش های مناسب عضلات ضعیف شده را تقویت نمود از جمله تمرینات ایزومتریک و اموزش حرکات اصلاحی. فیزیوتراپی شامل آموزش حرکات ورزشی در آب نیزمی باشد. آب درمانی بسیار موثر و مهم میباشد. توجه نمایید که در اخذ نتیجه نباید عجول باشید. پیشرفت شما می تواند در ابتدا بسیار کم باشد ولی با صبر و پیگیری مداوم فیزیوتراپی و ورزش علائم بهبودی را در مفاصل خود احساس خواهید کرد. ورزش کردن ضمن تحرک مفاصل و جلوگیری از خشک شدن آنها، عضلات را نیز قوی نموده و در نتیجه سفتی مفاصل از بین می رود. در صورت رها کردن مفاصل دچار آرتروز و عدم رسیدگی ،پیشرفت آرتروز بسیار سریع و شدید شده ودر مواردی افراد را زمین گیر مینماید.

استراحت و اصلاح الگوی زندگی ( ارگونومی )

در فاز حاد بیماری آرتروز که معمولاً با ورم مفاصل نیز همراه است استراحت برای بیماران ضروری است. ضمناً بسیاری از رفتارهای نا آگاهانه ما در طول روز موجب لطمه رساندن به مفاصل می شود که با اصلاح آنها می توان کمک شایانی به بهبودی و جلوگیری از پیشرفت بیماری نمود از جمله طریقه صحیح نشستن راه رفتن خوابیدن حمل اشیاء. از جمله توصیه های مفید میتوان به موارد زیر اشاره نمود
استفاده کمتر از پله و سطوح شیب دار
عدم حمل اشیا سنگین
کاهش وزن
کفی و کفش مناسب
استفاده از توالت فرنگی ( صندلی دار)
فیزیوتراپیستها در طی جلسات درمانی می توانند بیماران را در این موارد راهنمایی کنند.

تغذیه و وزن مناسب

یکی از اقدامات ضروری در بیماران آرتروزی کاهش وزن است. زیرا اضافه وزن موجب اعمال فشار اضافی بر مفاصل شده و احتمال آسیب را بیشتر می گرداند. اگر می خواهید بنیان محکمی بر سلامت مفاصل بنا نهید از روش های تغذیه سالم پیروی نمایید.

* چربی غذا را محدود نمایید. مصرف چربی های اشباع، روغن های هیدروژنه یا جامد، غذاهای پرچرب و سرخ کرده توصیه نمی گردد زیرا این مواد غذایی باعث ایجاد اسیدیته بالا در محیط داخل مفصل شده و این حالت موجب درد بیشتر در مفاصل و در نتیجه التهاب آنها می شود. ضمناً این مواد باعث افزایش وزن نیز می شوند. از لبنیات پرچرب هم استفاده نکنید.
* به مقدار کافی از مواد قندی مرکب استفاده کنید. مواد قندی مرکب در میوه ها و سبزی ها و همچنین در دانه هایی مانند نخود، گندم و لوبیا وجود دارد. از مصرف زیاد شکر پرهیز نمایید.
* مصرف پروتئین را محدود نمایید.
* یک سوم از افرادی که بیماری های مفصلی دارند به بعضی از گیاهان حساس هستند از آن جمله سیب زمینی ، فلفل ها، بادمجان، گوجه فرنگی، تنباکو و غیره می باشد که بهتر است از رژیم این گروه از افراد حذف گردد.
* از سبزیجات برگ سبز مانند جعفری، شاهی، کلم پیچ، کرفس بیشتر استفاده کنید.
* ماهی های آب سرد مانند ماهی آزاد، ساردین و شاه ماهی مفید بنظر می رسند.
* آب گیلاس سرشار از آنتی اکسیدان و مواد موسوم به کارسیدان می باشد که ضد تورم هستند و معمولاً ورزشکاران پس از تمرینات جهت کاهش دردماهیچه ای استفاده می کنند.
* مصرف ویتامین خواه به صورت قرص و خواه به صورت مرکبات و سبزی ها بطور چشمگیری ورم و درد مفاصل را بهبود می بخشد که این هم به علت خاصیت ضد اکسید و نیز نقشی است که ویتامین در تولید کلاژن دارد. شایان ذکر است که ویتامین ها جای میوه و سبزی را نمی گیرند و فقط مکمل آنها هستند.
* ویتامین یکی از قویترین ضد اکسید ها هستند که در گردو، دیگر آجیل ها و جوانه گندم به قدر کافی وجود دارد.
* سودمندی سنجد در درمان آرتروز در پژوهش های مختلف به اثبات رسیده است.
* مصرف روزانه شش تا هشت لیوان آب جهت دفع سموم از بدن توصیه می گردد.
حتما کمبود ویتامین دی برطرف گردد.

سخن نهایی

از خرافات و افسانه ها و دارو های ناشناخته در درمان بیماریها از جمله آرتروز پرهیز نمایید. استفاده از داروهای عجیب و غریب ، اعمال نیروهای زیاد و ماساژ خشن بر روی مفاصل و غیره روش های غلطی هستند که گاهی صدمات جبران ناپذیری ایجاد می نمایند وبه هر حال خرافات و شیادان همیشه وجود داشته و از سادگی مردم سود می برند. اگر هزینه و زمانی که صرف موهومات می شود وقف کارهای درمانی صحیح شود نتیجه بسیار مثبتی گرفته خواهد شد.
نکته مهم : شما آرتروز دارید ولی تنها نیستید . تعداد افراد مبتلا به انواع آرتروز بسیار زیاد است. رمز موفقیت در این گونه بیماری ها که درمان قطعی نداردسازش با بیماری است. تصمیم بگیرید بر بیماری غلبه کنید. سعی کنید به فعالیت های صحیح خود ادامه دهید و از گوشه گیری بپرهیزید. امروزه به یمن پیشرفت های چشمگیر علم پزشکی، بیماری آرتروز در اکثر موارد قابل کنترل می باشد. نهایتاً در موارد بسیار شدید و ناتوان کننده آرتروز می توان از روش های نوین جراحی بهره جست.

Picture of کلینیک فیزیوتراپی ایرانمهـــر از سال ۱۳۸۵ تا کنون با کادری مجرب، در زمینه درمان بیماری های: ارتوپدی - نورولوژی - آسیب های ورزشی - روماتیسمی و ...  با ارائه برنامه های جامع توانبخشی در خدمت بیماران گرامی می باشد.

کلینیک فیزیوتراپی ایرانمهـــر از سال ۱۳۸۵ تا کنون با کادری مجرب، در زمینه درمان بیماری های: ارتوپدی - نورولوژی - آسیب های ورزشی - روماتیسمی و ... با ارائه برنامه های جامع توانبخشی در خدمت بیماران گرامی می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *